Het onderzoek

Behandeling door de paardentandarts
Behandeling door de paardentandarts

Voor de behandeling van de paardentandarts moet een goed onderzoek plaatsvinden bij een rustig en verdoofd paard met voldoende verlichting. Tijdens het onderzoek kijkt de paardentandarts naar de lengte en de stand van de snijtanden en kiezen. Daarnaast wordt  de aanwezigheid van haken, wolfstandjes, overgebleven melktanden en kiezen gekeken.

 

 

De sedatie toegediend door erkend paardentandarts

Coupe de Coeur na sedatie
Coupe de Coeur na sedatie

Om op een gedegen manier ook bij de achterste kiezen te kunnen komen, snijtanden te kunnen inkorten is een sedatie noodzakelijk. Hiermee zijn vechtpartijen, langdurig gebruik van de praam en veel stress voor paard, eigenaar en paardentandarts verleden tijd.

De sedatie wordt intraveneus gegeven en houdt ongeveer 1 uur aan. Het gebruikte middel is Domosedan eventueel in combinatie met Rompun. Alleen dan is gedegen werk door uw paardentandarts mogelijk zonder iets te hoeven toegeven op een nauwkeurige en correcte behandeling.

Maak een afspraak

 

De behandeling

De behandeling van de paardentandarts begint met het elektrisch wegraspen van scherpe haken en de kauwoppervlakken in balans brengen. Eventueel aanwezige wolfstandjes worden verwijderd.

Vervolgens maakt de tandarts in boven – en onderkaak de zogenaamde bitseats. Deze worden afgerond zodat het bit bij een ophouding doorrolt waardoor het paard tijdens het rijden niet de concentratie of aanleuning verliest door pijnprikkels. Vervolgens corrigeert de tandarts de snijtanden en zet deze op  de juiste lengte en in de juiste hoek. Dit is zeer belangrijk om een goede sluiting van de kiezen te krijgen. Eventueel kort de tandarts de snijtanden in, verwijderd tandsteen, waarna een algemene controle volgt om te zien of het totale gebit weer in balans is.

Kies - Voor behandeling
Kies – Voor behandeling
Kies - Na behandeling
Kies – Na behandeling

 

 

 

 

 

 

 

Maak een afspraak
 

Tijdstip en frequentie van behandeling

Problemen kunnen optreden door een ongeluk, bij het doorbreken van de melktanden of tijdens het wisselen van de tanden. Controle is dus vanaf jonge leeftijd noodzakelijk om problemen te voorkomen. Bij paarden die in de sport lopen of volwassen paarden met een normaal gebit, is controle minimaal 1 x per jaar nodig.

Zolang paarden nog wisselen (tot 4,5 jaar) is 2 keer per jaar een controle door uw paardentandarts wenselijk.

Behandelding paardentandarts

Maak een afspraak