EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis) is een aandoening die vooral voorkomt bij oudere paarden. Doormiddel van een behandeling waarbij de betreffende tanden verwijderd worden, kan de pijn bij het paard weggenomen worden.

De aandoening

Bij deze aandoening lossen wortels van de snijtanden langzaam op en als reactie hierop wordt er extra cement gevormd. Deze cementvorming resulteert in tumoren aan de wortels en deze zijn duidelijk als verdikkingen van het tandvlees zichtbaar.

De oorzaak is niet bekend. Het is een zeer pijnlijke aandoening die niet valt te stoppen. De enige remedie tot nu toe is het verwijderen van de aangetaste tanden. Het paard is daardoor direct van de kwellende pijn verlost en kan na de ingreep nog steeds prima eten, ondanks het feit dat het één of zelfs alle snijtanden mist.

Deze ingreep wordt regelmatig op de praktijk uitgevoerd en de paarden verlaten de praktijk na enkele dagen als herboren.

Kosten: Behandeling incl. sedatie, locale verdoving, medicijnen, stalling normaal 1 dag + nacht vanaf 500 euro tot max 950,00 euro

EOTRH - Aandoening paardengebit EOTRH - Aandoening paardengebit EOTRH - Aandoening paardengebit